STRAVA A ZDRAVÉ ZUBY
Správná výživa hraje nezastupitelnou roli v prevenci vzniku zubního kazu.
Složení stravy má vliv na naše zuby již během jejich vývoje, tedy před prořezáním do úst. Pro správný vývoj zubů je v tomto období důležitý vyvážený příjem vápníku, fosforu, fluoru, bílkovin, tuků, cukrů a vitamínů (hlavně vitamín D). A to jak maminkou (v době těhotenství a kojení), tak dítětem.
Strava nicméně ovlivňuje riziko vzniku zubního kazu nejvíce přímo v kontaktu se zubem, v ústech.
Potraviny, které jsou pro vznik kazu nejrizikovější obsahují cukry. Jedná se o sladkosti, ale i slazené nápoje. Bakterie tyto potraviny dokáží velmi dobře zpracovat a díky nim v ústech snížit hodnotu pH na takovou úroveň, jakou potřebují k naleptání skloviny a tvorbě kazu. Pokud jsou tedy zuby vystavované cukrům často, je sklovina zubů stále poškozována a vzniká vysoké riziko zubního kazu.
Významné riziko poškození skloviny zubu představují i kyselé potraviny a nápoje. Ty dokáží narušit povrch zubu pomocí kyselin, které obsahují (nejčastěji kyselina fosforečná a kyselina citronová). Jedná se hlavně o citrusové ovoce, salátové zálivky s octem, slazené sycené nápoje, kolové nápoje, ledové čaje, light nápoje, energetické nápoje a džusy
Nejdůležitější:
- omezit příjem cukrů (ve formě potravin i slazených nápojů)
- nevystavovat zuby působení kyselých potravin a nápojů během celého dne (u dětí se vyvarovat celodennímu upíjení sladkých džusů a limonád z lahviček s dudlíkem)
- pít neslazené nápoje (voda, čaj)
- odstranit zbytky jídla ze zubů co nejdříve po požití, v případě kyselých potravin počkat déle (kyselé potraviny snižují pH v ústech), pokud vyčištění není možné vypláchnout ústa čistou vodou a tím neutralizovat prostředí v ústech
- omezit příjem lepivých potravin, které ulpí na zubech delší dobu
- sladké potraviny konzumovat spolu s hlavními jídly (pokud se konzumují během dne, jsou pro vznik kazu nebezpečnější)
- po večerním čištění zubů je doporučeno pít pouze čistou vodu a nic nejíst